Hervatten menstruele cyclus
Na de bevalling zal je lichaam zich ontdoen van alle zwangerschapshormonen; ‘ontzwangeren’ genaamd. De menstruele cyclus zal weer hervat worden en je bent weer vruchtbaar. Het tijdstip van de eerste eisprong valt niet goed te voorspellen. Bij het geven van kunstvoeding komt je cyclus vaak na 4-5 weken weer op gang en kun je de eerste menstruatie 6-7 weken na de bevalling alweer verwachten. Indien je borstvoeding geeft, kan het zijn dat de menstruatie een wat langere tijd uitblijft door de borstvoedingshormonen, soms wel tot enkele maanden.
Anticonceptie na de bevalling
Wij raden je aan om je lichaam goed te laten herstellen na een bevalling. Het is daarom raadzaam, zeker als je herstellende bent van een keizersnede, om een eventuele volgende zwangerschap niet binnen een jaar te plannen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de kinderwens voltooid is en dat je daarom een zwangerschap wil voorkomen. Het is dus verstandig om voor goede anticonceptie te zorgen. Bij ons kun je terecht voor uitgebreide informatie over de diverse methoden. Je kunt hiervoor gebruik maken van ons anticonceptiespreekuur. Hierbij kunnen we kijken naar welke methode gewenst is en geschikt is om te gebruiken afhankelijk van je medische voorgeschiedenis, je wensen en het soort voeding dat je je kindje geeft.
Indien je een spiraaltje wil laten plaatsen, adviseren wij hiermee te wachten tot minimaal 10 weken na de bevalling en in de tussentijd een andere vorm van anticonceptie te kiezen, zoals condooms. Starten met andere methoden hangt af van het soort anticonceptie en wat voor voeding je je kindje geeft. Gebruik totdat je een goede methode hebt gevonden altijd condooms.
Kosten
Gezien de kosten van anticonceptiezorg vanaf 21 jaar niet meer onder de basiszorgverzekering vallen, betaal je het consult, de aanschaf van de middelen en eventueel het consult t.b.v. het plaatsen van de spiraal zelf. Je krijgt hiervoor een factuur van ons, de apotheek en/of De Poort. Je kunt achteraf altijd zelf proberen om de factuur te declareren bij je zorgverzekeraar, afhankelijk van je aanvullende polis.
Zijn er financiële problemen waardoor jij je gewenste anticonceptie niet kunt betalen? Geef dit bij ons aan, dan zoeken we samen naar een oplossing.