Door een gezonde leefstijl te handhaven, kun je de vruchtbaarheid optimaal maken en ook het risico op aangeboren afwijkingen bij je kindje verkleinen. Dit geldt voor zowel de vrouw als voor de man. Hieronder verstaan we een gezond en gevarieerd voedingspatroon volgens de schijf van vijf, het drinken van minimaal 1,5-2 liter water en voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast is het goed om gewoonten die slecht zijn voor de gezondheid af te wennen, denk hierbij aan roken, alcohol- en drugsgebruik.
Gezond gewicht
Bij een gezond gewicht zit de Body Mass Index (BMI) tussen de 20-25 kg/m2. Overgewicht kan de vruchtbaarheid beperken, maar kan ook een zwangerschap gecompliceerder maken. Bij een BMI >25 kg/m2 is het raadzaam om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Ook een te laag BMI kan voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen. Voor het bereiken van een gezond gewicht kun je de hulp inschakelen van een diëtiste.
Voeding
Een gezond voedingspatroon bestaat uit een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten, (onverzadigde) vetten, vitaminen en mineralen. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is hier een goed hulpmiddel bij. Ons advies is om voldoende groenten en fruit te eten, volkoren producten als brood, pasta en rijst en zo nu en dan vis, vlees en gevogelte. Heb je een actieve kinderwens, dan kun je voedingsstoffen die een verhoogd infectiegevaar hebben beter laten staan, zoals rauw vlees, vis en eieren en ongepasturiseerde zuivelproducten.
Roken, alcohol en drugs
Dat roken, alcohol en drugs een negatieve invloed hebben op de algemene gezondheid, is inmiddels bekend. Dat het daarnaast ook een negatieve invloed op de vruchtbaarheid heeft en de kwaliteit van zaad- en eicellen aantast, is daarentegen minder bekend. Ook kan het voor een grotere kans op een miskraam zorgen en aangeboren afwijkingen/aandoeningen bij de baby. Wij adviseren dan ook om vóór de bevruchting al te stoppen met roken, drinken en drugs. De huisarts kan jou én je partner hierbij helpen.